Wednesday, December 31, 2014

Selamat tinggal 2014

Tahun 2014 tahun yang penuh cabaran & dugaan buat kita..macam2 yang berlaku.. Semuanya pasti ada hikmah di setiap kejadian yang berlaku..
Ayuh lah bermuhasabah dari setiap musibah yang berlaku.. Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua.. 
Selamat tinggal 2014..
Selamat datang 2015..

Wednesday, October 15, 2014

Mandi manda di Air Terjun Junjong, Kulim

Salam

Air terjun Junjong terletak di selatan negeri Kedah, Kulim..teruja sangat nak p sebab dah lama rasanya tak p mandi air terjun, last time rasanya di Sagil, Tangkak..tu pon cerita zaman kanak2..:)
So, hari ahad yg lepas, kami sekeluarga p la nak mandi kat air terjun Junjong ni atas ajakan Cikni(adik en.hasben). Before p tu, adalah aku reki2 kemudahan asas kat sana macam tandas dan surau..Apa  yang aku jumpa adalah 1 blog ni http://speckmata.blogspot.com , gamba2 pon aku amik dr blog ni, sbb xdan nk amik gamba..huhu.. dia p pon bulan April hari tu, so aku harap agar mungkin pihak yang berwajib dah buat perubahan sikit...tapi...eemmm..sama gak..alahai...

beginilah keadaan di Air Terjun Junjong tu..



 SubhanaAllah, cantikkkan??


tapi
*
*
*


Bilik Tukar Pakaian (aku lebih rela duk dlm kete dengan baju basah sambil tunggu baju kering dari tukar kat baju dlm ni...ngerii)


  

Tandas ...sanggup ke nak masuk..tahan je lah niat tu dulu..heheh


Surau...eemm


Tapi, kawasan air terjun tu bersih..A ++ la kat situ..mayb sebab org2 sekarang ni pon dah punya tahap kesedaran yang tinggi...

Nafees yang first time masuk dalam sungai yg sejuk....mula2 riau tapi lepas tu syiok plak die...:)

Budak Irfan yg xmoh kluar langsung, xmo balik...punyalah hepy dpt p mandi..


So kesimpulannya, boleh la p lagi, sebab sungai, air terjun tu bersih...cuma kemudahan kat sana tu kalau boleh kene wat perubahan sikit....

tq tuan punya blog http://speckmata.blogspot.com

ok, daaa....

Thursday, October 9, 2014

Pengalaman di German

Salam,

Selamat datang Oktober!!!!

Teringat kembali pada hujung September 2010,  saat2 aku & en.hasben terpaksa tidur di train station St.Gallen, German..gara2 terlepas train nak ke Munich di sebabkan kami beriye2 nak jugak naik Jungfrau, Switzerland...Giler hape tak naik, view yg sangat superb!!!, awesome!!! Subhanallah....cantik sungguh...jika kalian berkesempatan, jenguklah di sana suatu hari nanti..



Ni gambar real, no edit2..

Alkisahnya, perjalanan kami ke German ni dalam senarai Tour Europe yang sudah lama kami rancang, bermula dari Dublin,Itali, Switzerland, German, UK dan kembali semula ke Dublin.
Aku la yg di amanahkan oleh en.hasben tuk survey everything from a to  z memandangkan dia tengah sibuk dengan final thesis master di Trinity Dublin.

Kami di Switzerland hampir 4 hari, dan sedikit terlewat dalam jadual yang sepatutnya kami ikuti..kami terlepas train nak ke Memmingen malam tu kerana tiket habis di sebabkan  sambutan Oktoberfest ( maaf kalau salah eja) natijahnya kami terpaksa bermalam di train station St.Gallen German..
Allahuakbar, bila turun je di station tu, tiada sesiapapon, bayangkan cuma kami berdua dan beberapa driver taxi. Rasa takut, gementar semua ada..



Di sebabkan kekangan wang, kami terpaksa bermalam jugak di luar train station tu, di bangku luar pintu masuk station..Dengan suhu sejuk  yg melampau mencecah 8-10 Celsius, aku yang preggy time tu 2 months akhirnya tertidur jugak di riba en.hasben..En.hasben xdpt nak lelap sebab takut & risau akan keadaan kami masa tu...Dalam pukul 3 pagi, datang seorang perempuan yg turut sama terlepas train nk ke Oktoberfest dan meminta izin kat en.hasben nk duduk join sekali..Alhamdulillah xde pape yang berlaku pada kami sehinggalah keesokkan paginya..

So, pagi tu kami terus ke Memmingen..., naik flight di Bremen ke Berlin..





  Berlin Wall 



 Next destinasi,kami menuju ke Birmingham,UK...(tunggulah ceritanya bila tiba mood rajin aku dtg..heheh)

ok..daa...:)




* catatan ini sekadar peringatan sebuah tanda kenangan untuk kami dan nyawe2 kami...


Thursday, October 2, 2014

Carrot Cake yang Mudah & Sedap


Salam,

Cerita hari anibeseri hari tu..first time wat carrot cake...senang je resepinya, nak membuatnya pon senang..cuma kene rajin je lah..aku refer kat video  Easy Moist Carrot Cake ni, sebab bila aku tengok di youtube, cara dia membaking kek ni senang nak paham..

So, siapa2 yang rajin tu, boleh la try kek ni..mudah, senang & yang penting sedap....yuummyyy...

Ingredients
    • 1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour (150 g)
    • 1/2 teaspoon ground cinnamon
    • 1/2 teaspoon quatre-├ępices, or allspice *( aku x letak pon)
    • 1/2 teaspoon baking powder
    • 1/4 teaspoon baking soda
    • 1/4 teaspoon salt
    • 1 medium carrot, grated (4.2 oz; 120 g)
    • 1 orange, zest only (optional)
    • 1/2 cup soft dark brown sugar (100 g) (aku guna soft brown sugar)
    • 1/2 cup vegetable oil (120 ml)
    • 2 eggs
    • 1/2 cup walnut, chopped (60 g) (pon xletak, xde stock)
    • 2 tablespoons raisins (1 oz; 28 g)
For cream cheese frosting:
    • 1/3 cup + 1 tablespoon unsalted butter, at room-temperature (3.2 oz; 90 g)
    • 1 cup confectioner’s sugar (120 g)
    • 1/2 cup + 2 tablespoons cream cheese, softened (5 oz; 142 g)
    • 1 lemon, zest only (optional)*

Wednesday, October 1, 2014

Daisy Shawl Cantik & Menawan



Salam..
2nd G.A yg aku baru berjinak2 nak join...sangat terlambat la hai aku ni..umur dh masuk 30 baru nak join benda2 ni ....dan aku berharap gak lah moga tuah tu ada pada aku sebabnya aku ni tak pernah ada shawl..hahaha..(sangat sedih kan) coz aku masih dulu kini dan selamanya ngan bawal..sangat xreti nak pakai shawl2 dan adik beradik  dia segala...so mayb dengan 1st shawl DAISY yang bakal aku dapat ni, boleh lah aku start belajar pakai shawl pulak pas ni..( jeles sebenarnya tgk orang lain pakai, nampak comellll je...) heheh...

daaa.....

Saturday, September 27, 2014

Ulangtahun Perkahwinan yg ke5

26 September 2014
Ulangtahun perkahwinan kami yg ke 5..
cepat sungguh masa berlalu...Alhamdulillah
En.Hasben belanja makan Johnny's kat Queensbay..Alhamdulillah..sedap betul tom yam die..harga pon la ni dah RM 15..( dulu rasanya baru RM 10)..huhuhu
Thank u syg..

Cinta hati..Nyawa saya...





Wednesday, September 24, 2014

Hadapi dengan senyuman




Semalam, 
Antara hari yang sangat sukar aku lalui..rasa sesalan tu menebal sehingga ke hari ini..
Ya Allah berikanlah aku petunjuk apa yg harus aku lakukan...akan ku ceritakan pasal 'kisah' ni nanti..insyaAllah..

So, apa yang terjadi beberapa minit yg lepas, aku terus teringat kembali akan blog aku yg semakin bersarang ni..sign in je blog, terus terbaca giveaway by http://kasutkaca15.blogspot.com/..terasa semangat balik nak berbloging..ya kita bebas untuk bermimpi..aku setuju sangat ...macam yg aku katakan, bermimpilah..maka tuhan akan memeluk mimpi2mu....mimpi aku? impian aku? juga akan ku ceritakan nanti..(doakan aku jd rajin kembali)

Maka ( ayat bunyi skema sikit) aku pon senyumlah, hidup ini indah rupanya...lupakan segala yg lepas..pandang ke depan.bersyukurlah...kita ni di kelilingi dengan org yg hebat2...org yg bisa mampu buat kite kembali tersenyum, bersemangat dan kembali berfikir....
Alhamdulillah...

* so thank u so much kpd tuan punye blog kasut kaca15 ni sbb buat giveaway ni..secara tak sengaja die dah paksa aku menaip n3 yg dah lm aku tinggalkan...terima kasih.(kalu ade rejeki, dptlah aku hadiah tu, kalu x, xpe..rejeki blogger lain...kan? so jom kite bermimpi!!!!!!!)

Tuesday, February 18, 2014

Cara Mengatasi Kulit Kepala Bayi Berkeruping


Assalamualaikum...

Ya, benda yang sama berlaku dulu kat Irfan...jenuh jugaklah aku membersihkan kepala dia dulu..guna baby oil seperti yang di sarankan oleh doktor..tak menjadi jugak...finally aku reki2 dalam intenet, derang kata penggunaan Minyak Kelapa Dara  InsyaAllah dapat menghilangkan keruping tersebut..memang menjadi..Alhamdulillah....bersyukur giler aku time tu sebabnye kang kalau tak bersih kepala baby, nanti time p check up kat klinik mesti kene marah dengan nurse..tension aku kalau kene marah ni...(sapa lah yang leh tahan kan..heheh)

So lepas tu aku baca lagi dan lagi, derang kata kalau tak nak kepala anak berkeruping,  time dah hujung2 mengandung tu kerapkan minum air kelapa..aku berazam untuk yang next baby, aku akan kerap minum air kelapa...

Ya, memang aku kerap minum..malah beberapa jam sebelum melahirkan Nafees pon aku ada minum air kelapa...tapi kulit kepala Nafees berkeruping gak..so memang aku tak berapa nak faham kenapa jadi macam tu..sebabnya setengah baby takda pulak masalah ni....

Apa2 pon aku dah berjaya sikit demi sedikit membuang keruping tu menggunakan Minyak Kelapa Dara berbaki Irfannya dulu..Caranya, tuang sedikit kat kawasan yang kita nak bersihkan pagi tu..biasanya aku buat sebelum mandi waktu pagi..biarkan dalam setengah jam untuk biar dia kembang..kemudian start sikat slow2..insyaAllah keruping tu akan tanggal...Kesian sangat tengok merah je kepala dia setiap kali buat..tu yang aku buat sikit2 tu...tau, mesti sakit...tapi kang kalau tak buat, rambut lambat pulak nak tumbuh...eemm ye ke?


Saturday, February 15, 2014

Kisah Nafees di Hospital Kepala Batas

Assalamualaikum...

Sebelum aku berceloteh dengan panjang lebar biarlah aku tarik nafas sikit dulu....fuuuuhhhhh...
Dah lebih 2 bulan blog ni bersarang rupanya..apa nak jadi la dengan  blogger ni kan..maleh sungguh gamaknya...heheh
Maafkan aku duhai blog...duhai pembaca semua ( ada ke yang baca?), tak berkesempatan kerana orang baru yang di tunggu2 dah pon lahir menjenguk dunia tanggal 18 November 2013 yang lalu..Alhamdulillah segalanya dipermudahkan olehNYA...
Maka ini lah babynya...

Kronologi kelahiran Nafees

17 November 2013 malam..aku mengadu kat En.hasben sakit pinggang yang amat sangat, walaupon beberapa bulan kebelakangan ni memang sakit pinggang dek kerana dah tak tertanggung lagi berat bayi yang semakin hari semakin membesar..En. Hasben kata bersabar cuba tukar2 posisi baring..Alhamdulillah terlelap jua aku akhirnya...

18 November 2013
9 pagi - Membuat routine check up baby di Klinik Kepala Batas..seperti biasa menunggu hampir lebih kurang 40 minit baru dapat jumpa nurse yang bertugas..(biasalah kan klinik kerajaan..heheh)..
Derang tanye ade sakit pape ke memandangkan due kelahiran nafees sebenarnye 26 November, dah dekat dah tu..aku pon habaq la just sakit belakang..sakit biasa la tu kan pada ibu2 yang mengandung...Pagi time p klinik tu seyes xde sakit langsung pon...Alhamdulillah..tapi....jeng jeng jeng...

Waktu lunch - Singgah sat kat warong di Bertam Perdana beli lunch..pergghhh ada tempoyak...aku pon cedok 2-3 sudu ke dalam nasi aku...sampai je di rumah, terus bedal tempoyak dulu..rassa puas hati sebab akhirnya dapat gak makan tempoyak...En.Hasben masa ni dah p opis dah, tinggal lah aku dengan Irfan..

2.30 petang..Perut start memulas..aku pasti dah ni bukan kerna makan tempoyaknye pasal, bukan sebab nak yak ...sakit yang datang 15 minit..pastu datang balik sakitnya..aku terus angkat wuduk, sembahyang zohor..tak larat nak sembahyang seperti biasa, terpaksa sembahyang duduk sambil menahan sakit...
2.57 petang- misscall dari mak..tak sempat nak angkat..(mak dapat rasa agaknya yang anaknya dalam kesakitan...ko panjangkanlah umur ibuku ya Allah...amin)

3.15 petang- call En.Hasben cakap dah tak tahan sangat sakitnya..
3.30 petang- tiba di Wad Bersalin Hospital Kepala Batas...cek2 dah 3 cm bukak..MasyaAllah..masa ni sakit dia semakin kerap berulang..10 minit die mai...

5.00 petang - kali ni aku tak mampu nak berjalan2 sekitar wad untuk mempercepatkan proses kelahiran, sakit yang amat sangat..aku cuma duduk di tepi katil sambil memegang kuat kerusi menahan kesakitan, mulut tak henti2 berzikir, berselawat dan sebagainya..En.Hasben dapat temankan sekejap sebelum dia disuruh untuk menghantar irfan pulang sebab En.Hasben dapat temankan aku sampai ke bilik bersalin nanti, kang kalau irfan ada kang, takut dia buat bising pulak nanti...
Terdetik nak membaca Surah Yasin..selesai je baca, nurse tanya aku ok ke x..aku pon cakap lah..dah tak tahan lagi dah ni...huhuhu...dah la masa tu nurse tu sorang je yang ada kat wad tu, yang lain aku xtau p mana..die pon cepat2 suh aku baring, pindah ke katil bersalin..makcik cleaner datang mai tolong aku time tu..
Yang lawaknya, time derang nak tolak aku ke bilik bersalin tu, time tula baru nak on lampu, nak prepare everything..( punya la nak cerita kat sini, takda orang pon kat hospital ni..lagipon sebenarnya kalau ada kes2 yang kritikal memang derang akan terus hantar ke Hospital Seberang Prai..sebab kat HKB ni takda doktor pakar pon...jadi nak di jadikan cerita, aku je la sorang dalam bilik bersalin tu, bilik2 bersalin yg lain semuanya kosong, gelap gelita..huhuhu..

Pukul 6 petang aku sampai kat bilik bersalin tu, terus dah rasa nak teran dah..nurse siap mintak tolong makcik cleaner tu suh p panggil nurse lain suh temankan dia...hahaha..aku time tu dah rasa nak teran habis dah..En.hasben tak sampai lagi time ni, kaki aku dah menggigil menahan sakit, budak kat dalam perot ni dah tak sabar2 nak jenguk dunia...bila nurse suh teran je, aku terus gunakan semua kudrat yang ada...

sekali

dua kali

uuuweekkkkkk uuuweeekkkk


Muhammad Nafees Isham Mohd Nadzri
beberapa minit selepas di lahirkan..( mata sepet tui..heheh)

Alhamdulillah genap 6.10 petang, Nafees di lahirkan..berat 2.91 kg, 53 cm

habis je kes kelahiran Nafees, sambil die tolak katil aku, die tutup bilik bersalin tu, off lampu....hahaha

Tu lah dia Hospital Kepala Batas....terima kasih kat nurse yang tolong sambut bayi aku...terima kasih kat makcik cleaner jugak yang bantu nurse tu..terima kasih kat HKB...aku bersyukur kerana servis yang di berikan sangat baik...
Terima kasih buat En.hasben sebab sempat walaupon terkejar2 datang melihat kelahiran putera nya yang kedua....terima kasih buat mak dan ayah...terima kasih  jua pada yang mendoakan..terima kasih semua...

Nafees selepas 14 jam di lahirkan

Alhamdulillah....