Wednesday, October 15, 2014

Mandi manda di Air Terjun Junjong, Kulim

Salam

Air terjun Junjong terletak di selatan negeri Kedah, Kulim..teruja sangat nak p sebab dah lama rasanya tak p mandi air terjun, last time rasanya di Sagil, Tangkak..tu pon cerita zaman kanak2..:)
So, hari ahad yg lepas, kami sekeluarga p la nak mandi kat air terjun Junjong ni atas ajakan Cikni(adik en.hasben). Before p tu, adalah aku reki2 kemudahan asas kat sana macam tandas dan surau..Apa  yang aku jumpa adalah 1 blog ni http://speckmata.blogspot.com , gamba2 pon aku amik dr blog ni, sbb xdan nk amik gamba..huhu.. dia p pon bulan April hari tu, so aku harap agar mungkin pihak yang berwajib dah buat perubahan sikit...tapi...eemmm..sama gak..alahai...

beginilah keadaan di Air Terjun Junjong tu..



 SubhanaAllah, cantikkkan??


tapi
*
*
*


Bilik Tukar Pakaian (aku lebih rela duk dlm kete dengan baju basah sambil tunggu baju kering dari tukar kat baju dlm ni...ngerii)


  

Tandas ...sanggup ke nak masuk..tahan je lah niat tu dulu..heheh


Surau...eemm


Tapi, kawasan air terjun tu bersih..A ++ la kat situ..mayb sebab org2 sekarang ni pon dah punya tahap kesedaran yang tinggi...

Nafees yang first time masuk dalam sungai yg sejuk....mula2 riau tapi lepas tu syiok plak die...:)

Budak Irfan yg xmoh kluar langsung, xmo balik...punyalah hepy dpt p mandi..


So kesimpulannya, boleh la p lagi, sebab sungai, air terjun tu bersih...cuma kemudahan kat sana tu kalau boleh kene wat perubahan sikit....

tq tuan punya blog http://speckmata.blogspot.com

ok, daaa....

Thursday, October 9, 2014

Pengalaman di German

Salam,

Selamat datang Oktober!!!!

Teringat kembali pada hujung September 2010,  saat2 aku & en.hasben terpaksa tidur di train station St.Gallen, German..gara2 terlepas train nak ke Munich di sebabkan kami beriye2 nak jugak naik Jungfrau, Switzerland...Giler hape tak naik, view yg sangat superb!!!, awesome!!! Subhanallah....cantik sungguh...jika kalian berkesempatan, jenguklah di sana suatu hari nanti..



Ni gambar real, no edit2..

Alkisahnya, perjalanan kami ke German ni dalam senarai Tour Europe yang sudah lama kami rancang, bermula dari Dublin,Itali, Switzerland, German, UK dan kembali semula ke Dublin.
Aku la yg di amanahkan oleh en.hasben tuk survey everything from a to  z memandangkan dia tengah sibuk dengan final thesis master di Trinity Dublin.

Kami di Switzerland hampir 4 hari, dan sedikit terlewat dalam jadual yang sepatutnya kami ikuti..kami terlepas train nak ke Memmingen malam tu kerana tiket habis di sebabkan  sambutan Oktoberfest ( maaf kalau salah eja) natijahnya kami terpaksa bermalam di train station St.Gallen German..
Allahuakbar, bila turun je di station tu, tiada sesiapapon, bayangkan cuma kami berdua dan beberapa driver taxi. Rasa takut, gementar semua ada..



Di sebabkan kekangan wang, kami terpaksa bermalam jugak di luar train station tu, di bangku luar pintu masuk station..Dengan suhu sejuk  yg melampau mencecah 8-10 Celsius, aku yang preggy time tu 2 months akhirnya tertidur jugak di riba en.hasben..En.hasben xdpt nak lelap sebab takut & risau akan keadaan kami masa tu...Dalam pukul 3 pagi, datang seorang perempuan yg turut sama terlepas train nk ke Oktoberfest dan meminta izin kat en.hasben nk duduk join sekali..Alhamdulillah xde pape yang berlaku pada kami sehinggalah keesokkan paginya..

So, pagi tu kami terus ke Memmingen..., naik flight di Bremen ke Berlin..





  Berlin Wall 



 Next destinasi,kami menuju ke Birmingham,UK...(tunggulah ceritanya bila tiba mood rajin aku dtg..heheh)

ok..daa...:)




* catatan ini sekadar peringatan sebuah tanda kenangan untuk kami dan nyawe2 kami...


Thursday, October 2, 2014

Carrot Cake yang Mudah & Sedap


Salam,

Cerita hari anibeseri hari tu..first time wat carrot cake...senang je resepinya, nak membuatnya pon senang..cuma kene rajin je lah..aku refer kat video  Easy Moist Carrot Cake ni, sebab bila aku tengok di youtube, cara dia membaking kek ni senang nak paham..

So, siapa2 yang rajin tu, boleh la try kek ni..mudah, senang & yang penting sedap....yuummyyy...

Ingredients
    • 1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour (150 g)
    • 1/2 teaspoon ground cinnamon
    • 1/2 teaspoon quatre-├ępices, or allspice *( aku x letak pon)
    • 1/2 teaspoon baking powder
    • 1/4 teaspoon baking soda
    • 1/4 teaspoon salt
    • 1 medium carrot, grated (4.2 oz; 120 g)
    • 1 orange, zest only (optional)
    • 1/2 cup soft dark brown sugar (100 g) (aku guna soft brown sugar)
    • 1/2 cup vegetable oil (120 ml)
    • 2 eggs
    • 1/2 cup walnut, chopped (60 g) (pon xletak, xde stock)
    • 2 tablespoons raisins (1 oz; 28 g)
For cream cheese frosting:
    • 1/3 cup + 1 tablespoon unsalted butter, at room-temperature (3.2 oz; 90 g)
    • 1 cup confectioner’s sugar (120 g)
    • 1/2 cup + 2 tablespoons cream cheese, softened (5 oz; 142 g)
    • 1 lemon, zest only (optional)*

Wednesday, October 1, 2014

Daisy Shawl Cantik & Menawan



Salam..
2nd G.A yg aku baru berjinak2 nak join...sangat terlambat la hai aku ni..umur dh masuk 30 baru nak join benda2 ni ....dan aku berharap gak lah moga tuah tu ada pada aku sebabnya aku ni tak pernah ada shawl..hahaha..(sangat sedih kan) coz aku masih dulu kini dan selamanya ngan bawal..sangat xreti nak pakai shawl2 dan adik beradik  dia segala...so mayb dengan 1st shawl DAISY yang bakal aku dapat ni, boleh lah aku start belajar pakai shawl pulak pas ni..( jeles sebenarnya tgk orang lain pakai, nampak comellll je...) heheh...

daaa.....