Wednesday, April 13, 2016

Pengalaman Bercuti bersama Keluarga ke London dan Paris

Durham ke Paris.


Assalamualaikum..

Alhamdulillah,selesai sudah percutian kami dari Durham ke London dan ke Paris... Kali ni aku nak cerita bab kat Paris je dulu..bab London tu nantilah bila aku ghajin...heheh..


Kami sewe kereta dari Durham ke London ( 9 seater = 450£ seminggu ) dengan enterprise...Kereta sangat besar dan selesa,berbaloi dengan harga..cuma kami xbwk kereta ke Paris sebab dah beli tiket eurostar train awal2...sepatutnya,kami bawak je kereta tu ke Paris ( dengan tambahan charge lain )...boleh pergi tempat lain sekali...huhuhu..tapi xpa,next time insyaAllah...

Tapi kalau nak senang,memang naik je eurostar,2 jam lebih je dah sampai Paris.xpenat nak drive xsilap aku hampir 7-8 jam...cuma korang kene booking awal2 tiket..boleh dapat semurah 15€ sehala...
Ok,bab jalan2 dalam bandar Paris pulak, better naik Metro..senang je nak study train metro die..korang boleh beli tiket pukal 10 terus..kalu beli single tiket 1.80€.. Kalau beli 10 terus 14.10€.. Kan dah jimat sikit tu..boleh refer website tu kt sini...
Kalu korang ade bawak senior citizens macam aku..pergerakan dalam train station tu banyak guna tangga..jadi adalah lebih baik korang naik je cab..cab pon sekali naik dalam 13-18€..tengok tempat mana korang nak pergi lah..

Hotel kat Paris senang je cari..refer je kat booking.com..
Pendapat aku la,better cari hotel yg dekat dengan train station..Kalu die tulis 10 minit jalan kaki,jauh jugak tu..jalan kaki cara derang laju berbanding kaki melayu macam kita..heheh..so sebaiknya korang cari je hotel2 dekat2 dengan Gare Du Nord ( pusat train station ala2 KL Sentral )...harga bilik mahal sikit tapi senang korang nak bergerak,kedai makan pon banyak area situ..
Tapi kalau korang jenis yg driving,di galakkan menyewa hotel atau apartment yg jauh sikit dari city,mayb dalam zon 2 atau zon 3..sebab cara pemanduan di sini berbeza sikit..( driver belah kiri dan cara derang memandu agak kasar mengikut pandangan aku..lagipon xbanyak hotel di area city yang ada free parking..)

Bab makan ni senang je nak cari kalau korang jenis xcerewet la..kedai2 turki,pakistan yg jual kebab, burger ade je...portion derang jual banyak plak tu..kalu kata siang tu korang jalan2, makan ja roti,biskut ke..buat alas perut..bile nak balik ke hotel tu,siap2 la tapau piza,kebab ke..insyaAllah kenyang..kadang boleh share berdue lagi...
Macam aku kali ni bercuti bawak anak2, memang perut derang la aku kene jg dulu...makanan derang saja penuh sling bag aku,dengan air, pampers..fuhh kali ni punye holiday sangat berbeza dengan masa kami p berdua dulu..pengalaman sungguh..heheh..

Tempat2 perlancongan kat Paris ni dekat2 ja..kalau korang jenis yg suka jalan kaki je,memang sesuai lah..xpayah beli tiket train,ikut je peta,teroka la bandar die sendiri..penat2 boleh duduk2 minum kopi..cewaahh..
Kali ni yg beza dengan aku p dulu adalah ke Grand Mosque Paris...MasyaAllah cantik sangat masjid tu...design ruang sembahyang lelaki lebihb kurang sama dengan masjid Salahudin di Mesir..korang wajib datang tgk masjid ni..


Bab cenderahati pulak..aku rasa korang boleh beli dekat mamat2 yang dok juai kat bawah kaki eiffel tower tu..cuma pandai2 la tawar...biasanya boleh dapat 1€ untuk 5-6 key chain..biar derang datang kat korang,korang xpayah p dekat die...jgn risau derang ni pandai cakap melayu...kita tawar je..insyaAllah dapat murah...
Lagi satu,korang boleh jugak beli kat area Notre Dame..cuber rayau dulu kat setiap kedai d situ..kadang harga die makin murah bile kite jalan ke depan lagi...

Ok..aku rasa sampai sini je lah kot..saja nak cerita pasal pengalaman kali ni...dulu xdan nak cerita..biar kali ni,anak cucu aku pon boleh baca nnt ..cewaahh..jauh bebenau sampai ke anak cucu...huhu..
Daaaa.....



Dalam Grand Mosque Paris

Tuesday, February 16, 2016

Birds Set Free..by Sia

Assalamuaikum...
Tadi siang tertengok si Sia ni nyanyi live dalam Ellen show..tercengang sat aku tengok die nyanyi..( dalam kepala dah yeayy!!! Tambah lg 1 koleksi lagu faveret).Boleh layan lagu ni..lagi2 bila mula2 starting tu bunyi piano..( mentang2 baru ja dapat piano kat rumah kan...)..kalau dh pandai main nanti,bolehlah main lagu ni selalu...heheh...angan2...

Clipped wings, I was a broken thing
Had a voice, had a voice
but I could not sing
You would wind me down
I struggled on the ground, oh
So lost, the line had been crossed
Had a voice, had a voice
but I could not talk
You held me down
I struggle to fly now, oh
But there's a scream inside that we all try to hide
We hold on so tight, we cannot deny
Eats us alive, oh it eats us alive, oh
Yes, there's a scream inside that we all try to hide
We hold on so tight,
but I don't wanna die, no
I don't wanna die, I don't wanna die, yeah
I'm not gon' care if I sing off key
I find myself in my melodies
I sing for love, I sing for me
I shout it out like a bird set free
No, I don't care if I sing off key
I find myself in my melodies
I sing for love, I sing for me
I'll shout it out like a bird set free
I'll shout it out like a bird set free
I'll shout it out like a bird set free

Wednesday, February 10, 2016

Resepi Kuih Donut yg simple

Assalamualaikum...
Kali ni nk cerita pasal kueh donut..ifan lately ni asik nak makan donut je..selagi xbuat,selagi tu la die bising nak makan donut..aku pon try ja gune resepi kueh beger malaysia cuma aku gantikan air dengan susu segar..lg sedap rasanye..boleh la makan,kalu nak jamu msian kat kg bowburn ni xmalu lah..ceewaahh..( rasanye kalu kat msia,xlaku kueh aku ni..hahaha....)

So resepi die sama ja...

250g tepung gandum ( 2 1/2 cawan)
140ml susu (suhu bilik)
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast

gaul semua,  lepas tu biarkan selama 1 jam dan di tutup dengan kain lembap. Doh akan naik 2x ganda, tumbok2 sikit biar kluar angin dan boleh lah di buat bulat2 kecik dan buat lubang di tengah...biarkan seketika biar die naik lagi sikit.. Pastu boleh la menggoreng dalam minyak yang panas...Siap!!!


Tuesday, February 2, 2016

2 feb 2016

Dia la suami sy,imam sy, teman gadoh,teman berkasih..dia lah yang selalu menjadi pendengar bebelan dan rungutan sy,dia lah insan yg dah bwk sy jauh pergi mengenal & belajar hidup sendiri d bumi asing..
Duhai En.Hasben...Selamat Menyambut Ulang Tahun..moga sentiasa kuat & tabah dlm mengharungi cabaran perjuanganmu..

Friday, January 1, 2016

Happy New Year 2016

MasyaAllah cepatnya masa berlalu..
2016
Please jadikan aku insan yg sentiasa mengingatiMU..
Jangan jadikan ku leka lagi dengan hal2 yang enteng..
Jangan jadikan aku insan yg tidak bersyukur atas nikmat dan rahmatMU
Ketuk lah aku andai aku terlupa, terleka, lalai dalam segala2nya..
2016
Please be good to me n my family...





Thursday, December 17, 2015

Resepi Kuih Burger Malaysia yang GEBU dan SEDAAP

Assalamualaikum..

Hari tu teringin nak makan kuih burger malaysia ni.. Kalu dekat sini memang sah2 la xde org jual, so kena la buat sendiri.. 
Dan aku guna resepi ni http://raihannavanilla.blogspot.co.uk/2010/07/resepi-burger-malaysiapau-sambal-yang.html
sangat mudah dan simple, hasilnya sangat sedap dan gebu... Hasben pon kate sedap, so kalu die dh kate sedap tu, maknanye resepi ni akan aku guna pakai selalu la nanti...doh kuih ni aku dapat dalam 12 bijik ( ikot resepi 8 bijik, mayb tuan tanah buat doh besaq2.. Sambal pon aku buat cara aku menyambal, xde guna belacan dan aku suka sambal aku tu berair sikit, xsuka kering sangat nnt xmeresap dalam kuih tu...;) 



Resepi kuih burger malaysia

250g tepung gandum
140ml susu/air pada suhu bilik
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast

gaul semua,  lepas tu biarkan selama 1 jam dan di tutup dengan kain lembap. Doh akan naik 2x ganda, tumbok2 sikit biar kluar angin dan boleh lah di buat bulat2 kecik..biarkan seketika biar die naik lagi sikit.. Pastu boleh la menggoreng dalam minyak yang panas...Siap!!!


Winter pertama di Bowburn

Assalamualaikum.

Last week  on 12 dec , kami otw balik ke rumah dari Car boot sale di New Castle, tiba2 je snow turun.. Lebat ya ampun.. Alhamdulillah rezeki kami dapat merasa snow tahun ni.. Sampai je di kampong Bowburn,masih lagi lebat.. Selang 1jam selepas tu, jalan raya semua dah putih dah.. Anak2 melayu di sini semua keluar main snow.. Mak2 bapak pon turut sekali..:)...  irfan main x ingat dunia, siap baring2 lagi....padahal sejuk sangat dah tu..huhu.. Alahai anak....




Hari yg same jugak, kereta kami stuck dalam snow dekat park.. Aduhai.. Pening kepala en hasben... Esoknya, alhamdulillah dapat jugak di keluarkan setelah hampir 2 jam dan bermacam2 cara yang mereka gunakan.. Terima kasih sangat2 pada yang membantu...jasa kalian amatlah di hargai..