Wednesday, April 13, 2016

Pengalaman Bercuti bersama Keluarga ke London dan Paris

Durham ke Paris.


Assalamualaikum..

Alhamdulillah,selesai sudah percutian kami dari Durham ke London dan ke Paris... Kali ni aku nak cerita bab kat Paris je dulu..bab London tu nantilah bila aku ghajin...heheh..


Kami sewe kereta dari Durham ke London ( 9 seater = 450£ seminggu ) dengan enterprise...Kereta sangat besar dan selesa,berbaloi dengan harga..cuma kami xbwk kereta ke Paris sebab dah beli tiket eurostar train awal2...sepatutnya,kami bawak je kereta tu ke Paris ( dengan tambahan charge lain )...boleh pergi tempat lain sekali...huhuhu..tapi xpa,next time insyaAllah...

Tapi kalau nak senang,memang naik je eurostar,2 jam lebih je dah sampai Paris.xpenat nak drive xsilap aku hampir 7-8 jam...cuma korang kene booking awal2 tiket..boleh dapat semurah 15€ sehala...
Ok,bab jalan2 dalam bandar Paris pulak, better naik Metro..senang je nak study train metro die..korang boleh beli tiket pukal 10 terus..kalu beli single tiket 1.80€.. Kalau beli 10 terus 14.10€.. Kan dah jimat sikit tu..boleh refer website tu kt sini...
Kalu korang ade bawak senior citizens macam aku..pergerakan dalam train station tu banyak guna tangga..jadi adalah lebih baik korang naik je cab..cab pon sekali naik dalam 13-18€..tengok tempat mana korang nak pergi lah..

Hotel kat Paris senang je cari..refer je kat booking.com..
Pendapat aku la,better cari hotel yg dekat dengan train station..Kalu die tulis 10 minit jalan kaki,jauh jugak tu..jalan kaki cara derang laju berbanding kaki melayu macam kita..heheh..so sebaiknya korang cari je hotel2 dekat2 dengan Gare Du Nord ( pusat train station ala2 KL Sentral )...harga bilik mahal sikit tapi senang korang nak bergerak,kedai makan pon banyak area situ..
Tapi kalau korang jenis yg driving,di galakkan menyewa hotel atau apartment yg jauh sikit dari city,mayb dalam zon 2 atau zon 3..sebab cara pemanduan di sini berbeza sikit..( driver belah kiri dan cara derang memandu agak kasar mengikut pandangan aku..lagipon xbanyak hotel di area city yang ada free parking..)

Bab makan ni senang je nak cari kalau korang jenis xcerewet la..kedai2 turki,pakistan yg jual kebab, burger ade je...portion derang jual banyak plak tu..kalu kata siang tu korang jalan2, makan ja roti,biskut ke..buat alas perut..bile nak balik ke hotel tu,siap2 la tapau piza,kebab ke..insyaAllah kenyang..kadang boleh share berdue lagi...
Macam aku kali ni bercuti bawak anak2, memang perut derang la aku kene jg dulu...makanan derang saja penuh sling bag aku,dengan air, pampers..fuhh kali ni punye holiday sangat berbeza dengan masa kami p berdua dulu..pengalaman sungguh..heheh..

Tempat2 perlancongan kat Paris ni dekat2 ja..kalau korang jenis yg suka jalan kaki je,memang sesuai lah..xpayah beli tiket train,ikut je peta,teroka la bandar die sendiri..penat2 boleh duduk2 minum kopi..cewaahh..
Kali ni yg beza dengan aku p dulu adalah ke Grand Mosque Paris...MasyaAllah cantik sangat masjid tu...design ruang sembahyang lelaki lebihb kurang sama dengan masjid Salahudin di Mesir..korang wajib datang tgk masjid ni..


Bab cenderahati pulak..aku rasa korang boleh beli dekat mamat2 yang dok juai kat bawah kaki eiffel tower tu..cuma pandai2 la tawar...biasanya boleh dapat 1€ untuk 5-6 key chain..biar derang datang kat korang,korang xpayah p dekat die...jgn risau derang ni pandai cakap melayu...kita tawar je..insyaAllah dapat murah...
Lagi satu,korang boleh jugak beli kat area Notre Dame..cuber rayau dulu kat setiap kedai d situ..kadang harga die makin murah bile kite jalan ke depan lagi...

Ok..aku rasa sampai sini je lah kot..saja nak cerita pasal pengalaman kali ni...dulu xdan nak cerita..biar kali ni,anak cucu aku pon boleh baca nnt ..cewaahh..jauh bebenau sampai ke anak cucu...huhu..
Daaaa.....



Dalam Grand Mosque Paris

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete