Thursday, December 17, 2015

Resepi Kuih Burger Malaysia yang GEBU dan SEDAAP

Assalamualaikum..

Hari tu teringin nak makan kuih burger malaysia ni.. Kalu dekat sini memang sah2 la xde org jual, so kena la buat sendiri.. 
Dan aku guna resepi ni http://raihannavanilla.blogspot.co.uk/2010/07/resepi-burger-malaysiapau-sambal-yang.html
sangat mudah dan simple, hasilnya sangat sedap dan gebu... Hasben pon kate sedap, so kalu die dh kate sedap tu, maknanye resepi ni akan aku guna pakai selalu la nanti...doh kuih ni aku dapat dalam 12 bijik ( ikot resepi 8 bijik, mayb tuan tanah buat doh besaq2.. Sambal pon aku buat cara aku menyambal, xde guna belacan dan aku suka sambal aku tu berair sikit, xsuka kering sangat nnt xmeresap dalam kuih tu...;) 



Resepi kuih burger malaysia

250g tepung gandum
140ml susu/air pada suhu bilik
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast

gaul semua,  lepas tu biarkan selama 1 jam dan di tutup dengan kain lembap. Doh akan naik 2x ganda, tumbok2 sikit biar kluar angin dan boleh lah di buat bulat2 kecik..biarkan seketika biar die naik lagi sikit.. Pastu boleh la menggoreng dalam minyak yang panas...Siap!!!


2 comments:

  1. Ana,

    Bolehlah start ambil order tu....heheh btw, hows life? Semoga semuanya dipermudahkan di sana.... nanti post banyak2 entry ye...akak nak baca...

    --Kak Dini--

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak dini,
      Alhamdulillah.. Life sini ok ja.. Bab nk amik order tu jauh lg tu.. Huhu.. Buat2 kueh mueh ni aduhai xberbakat sgt..

      Delete