Saturday, January 3, 2015

Tips Merawat Demam Panas Malam


Assalamualaikum..

Dah 2 malam Irfan demam.. Bila malam je start badan panas dan seleseme.. Siang, ok plak.. Cuma tak berapa lalu nak makan la time siang..kene sentiasa sua kan air kat dia, kalu nak tunggu die mintak sendiri, alamatnya takdelah...

So malam tadi, tergerak hati nak suh En. Hasben belikan Irfan ubat demam.. Sambil2 tu tangan ni duk riki2 la kat tenet, petua nak elakkan demam malam ni berpanjangan..

So aku jumpa 1 blog ni cerita tentang demam panas ni lah.. Sangatlah bagus, senang nak paham & berjaya meyakinkan aku.. 

Ok, so ni link blog tu 
http://hello-zura.blogspot.com/2013/10/tips-rawatan-demam-panas.html?m=1

TIPS UMUM RAWATAN DEMAM PANAS :

1. Pastikan semak suhu sentiasa. Tidak boleh agak-agak.

2. Teknik Sponging/lap:
    Kawal darjah kepanasan dengan sponging. 
    Letak tuala lembab dengan air biasa di kepala atau jerlum kepala dengan  air asam jawa atau daun bunga raya putih. Sekali sekala, lap di bahagian pelipat, ketiak dan kelangkang.
    
    Untuk anak lelaki, lap di area 'ball' dia. Boleh juga terus letakkan tuala
basah di sekitar tempat tersebut.

3. Pakaian dan Suhu Persekitaran:
    Pakaikan pakaian nipis, on Kipas atau air cond (jika tiada masalah alahan pada sejuk yang boleh menyebabkan batuk).
    Jika suhu makin tinggi, pakai diaper sudah cukup.

4. Teknik Mandian:
    Jika suhu lebih 37.8 : Mandikan dengan luke warm water (midly warm / tepid) iaitu air suam-suam kuku.
    Tapi, jika persekitaran tempat mandi tempat tebuka, air suam tersebut jangan terlalu suam atau terlalu sejuk macam air paip biasa, ini kerana air akan kena udara, sekejap sahaja boleh jadi sejuk. 

    Cara mandikan :
    Mulakan daripada kaki ke atas. Biarkan anak main dengan air dalam 10-15  min. Jangan sampai menggigil. Anak harus relaxed. 

5. Socks Remedies

6. Fokus Rawat Imun

    a. Kerapkan beri anak susu ibu (ibu juga perlu kawal diet)

    b. Liquid Diet : Air kosong, jus segar dari buah sebenar, one broth (sup tulang) / sup ayam sebagai penawar untuk elakkan dehydrate
 (kekeringan). 
        Virus hirup protein dalam tubuh, sup tulang ayam atau daging membantu mengekalkan protein, masak bersama antiviral foods juga,
ianya boleh menaikkan sistem imun badan.

    c. Makan banyak antiviral foods, bawang putih, halia, kunyit, brocoli,
makanan penyejuk badan seperti air kelapa muda, barli, kembang semangkok, buah tembikai.

       Jika anak tak boleh lagi makan, ibu yang menyusukan boleh makan.

    d. Elakkan Gula
        Gula adalah makanan bakteria dan melemahkan sistem imun tubuh 
keseluruhannya juga. Gula membantu pembiakan bakteria dan
menyebabkan imun rendah sekaligus mengaktifkan virus.

    e. Makan vitamin C semulajadi - Jus Buah Segar.

Fokus untuk kuatkan sistem pertahanan badan. Demam is a good sign of working immune system. We should not focus on bringing the temperature down. Kita kena support proses demam tu. Support demam menjalankan tugasnya matikan kuman. Beri anak-anak makan makanan yang kaya dengan Vitamin C dan antioksida.

Jika anak demam selalu, beri anak makan probiotik , Virgin coconut oil atau Olivenol. Help body & not to give more burden on the system. 


*Pastikan anak kekal aktif.

* 'Mild fever' - 37.5° to 38°. Itu ukuran 'mild'. Rendah dari itu, dedar sahaja bak kata orang Melayu. 

*PCM cuma diambil jika suhu 38.5 darjah.

*Suhu 39 ke atas menghampiri 40 darjah bawa ke hospital untuk rawatan lanjut.

*Suppository (ubat demam masuk 'tut' ) cuma diambil jika suhu 39 darjah ke atas.

*Suhu bawah 38 darjah, TIDAK MEMERLUKAN PARACETAMOL.



ISU PARACETAMOL DAN SUPPOSITORY (Ubat bontot)

Bukan tak boleh bagi sirap paracetamol, cuma jangan terlalu cepat atau terlalu kerap, yang develop demam tinggi waktu malam, kebiasaannya di sebelah siang terlalu kerap dan terlalu cepat bagi ubat demam, nampak temperature naik, terus bagi ubat.

Manfaatkan waktu siang, kerana kita fresh & tak terlalu penat, boleh monitor baby dan cergas buat sponging. Waktu siang suhu sekeliling panas, boleh buat sponging guna luke warm water, heat dari badan baby akan tranfer ke lapisan air kat luar tubuh baby, air ni tersejat (evoporated) ke udara waktu siang, proses berulang-ulang.
Sponging waktu malam kurang berkesan. Doktor cakap tak boleh sponging kalau suhu tinggi sangat, secara logiknya takut salur darah kat kulit mengecut, menyebabkan core temperature semakin tinggi.

Paracetamol(PCM) adalah ubat demam+painkiller. Bila sudah beri suppository (ubat bontot) TIDAK BOLEH diberi oral/sirap PCM serentak atau jarak kurang 6 jam. 

Suppository umpama injection. Dadahnya terus masuk dalam darah. Toksid pada hati sekiranya dose melebihi level selamat pada suatu masa. Suppository harus ditangguh dan tidak sesuai untuk bayi umur bawah setahun. (ramai tak alert tentang ini,boleh confirm dengan membaca details di package insert). Hanya boleh diberi atas arahan doktor bila anda dah ke klinik,dan dah pastikan dengan doktor anda suppository boleh diberi pada bayi anda. SETIAP BAYI TAK SAMA.

Tak bagi PCM tak sama dengan BIAR ANAK. Jangan salah faham. Jadi ibu kena buat sesuatu untuk merawat suhu demam dari bagi anak makan ubat. PCM IS A SHORT CUT. 


Tambahan info: 
  1. Cool fever TIDAK berkesan turunkan suhu, cuma mungkin boleh kurangkan  pening/kepala tidak selesa sebab suhu yang tinggi. Gantikan dengan jerlum  asam jawa atau daun bunga raya (bunga raya putih lebih bagus).

Cool Fever cuma menarik haba pada suatu tempat sahaja, tidak seperti     teknik sponging yang lain, haba akan ditarik pada satu tempat contohnya dikepala dan ia membahayakan kerana boleh menyebabkan sawan berlaku.
   

2. Demam disebabkan virus TIDAK PERLU ANTIBIOTIK, antibiotik cuma 
    membunuh bakteria baik dan jahat. Tapi jika sudah terambil, perlu 
    habiskan dan makan sekali dengan probiotik supaya bakteria baik 
    kekal dalam badan. Antibiotik adalah jalan terakhir digunakan jika sudah
    tidak terkawal (jika sudah nampak tanda-tanda akan berlaku infection
    seperti kes tonsil bernanah atau lainnya).

3. Elakkan sebarang pengambilan vaksin. 

DEMAM MELEBIHI 5-7 HARI PERLU BUAT UJIAN DARAH UNTUK PASTIKAN PUNCA DEMAM ITU.

Terima kasih la pada tuan rumah blog ni sebab dengan adanya info ni takdelah aku asik nak berharap je pada ubat bila tiap kali anak2 demam..( thanks to En. Hasben gak sebab dia pon selalu say no to pcm ) Aku je kadang2 bila dah terlebih sangat risau, nak amik jalan cepat..( eemmm tak sanggup hati nak tengok anak sakit, sedih je rasa.. Kan? )
Kbai...

Salam Maulidur Rasul 







No comments:

Post a Comment